Marknadskommentar november 2020

2 min
Henrik Lyngåker
11 nov, 2020

Inledningen på vintern har varit ovanligt mild så här långt. Förra veckan var det under vissa dagar sex grader varmare än normalt i Norden. Tittar man bara på Sverige var det nästan åtta grader varmare än normalt. Så stora avvikelser är mycket ovanliga. Samtidigt nådde den svenska vindkraftsproduktionen rekordhöga nivåer.

Dessa två faktorer fick spotpriserna att bli negativa natten mellan söndag och måndag. Det har bara hänt en gång tidigare i Sverige och betyder alltså att den som förbrukade el under dessa timmar faktiskt fick betalt för det. Snittpriset för hela veckan landade på 10 öre/kWh i mellersta Sverige. Sådana prisnivåer hör inte till vanligheterna den här tiden på året.

Men denna vecka ser det annorlunda ut, nu är priset fem gånger högre. Det beror delvis på att temperaturen har sjunkit, men framför allt på att det blåser betydligt mindre nu. Vindkraftens betydelse för elpriserna blir allt större. Den här typen av snabba prisrörelser kommer vi bara att få se mer av framöver.

I slutet av mars, när coronaviruset började spridas ordentligt och många länder stängde ned, sjönk priserna på de fasta avtalen mycket snabbt. Sedan såg vi en lika snabb återhämtning under våren och sommaren. Nu är priserna återigen nere på bottennivåer – ja, de är faktiskt ännu lägre än i mars. Även denna gång är det konsekvenserna av coronavirusets framfart som ligger bakom nedgången. Vädret ger inte heller något stöd åt marknaden. Prognoserna pekar på milt, blött och blåsigt väder de kommande veckorna. Det är nu ett riktigt bra läge att teckna ett fastprisavtal.

Marknadskommentar november

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter