<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Fast eller rörligt elpris?

4 min
Rasmuz Agrell
19 dec, 2020

Funderar du på om du ska teckna fast eller rörligt elpris? Den här artikeln vägleder dig i hur du ska tänka. I slutet av artikeln kan du ladda ner en guide om vad du bör tänka på när du väljer elleverantör.

Vad bestämmer elpriset?

Det svenska elpriset bestäms av tillgång och efterfråga. Den nordiska elmarknaden, Nord Pool, fungerar som en auktion där köparnas betalningsvilja matchas med säljpriser, och elpriset uppdateras därefter varje timma.

Hur påverkar elpriserna dig som konsument?

Som konsument kan du själv välja hur marknadens upp- och nedgångar ska påverka din elräkning. Det gör du genom att bestämma om du vill teckna ett rörligt eller fast elpris. Med ett rörligt pris följer du Nord Pools marknadspriser och på så sätt betalar du aldrig mer än det kostar. Om du däremot tecknar ett fast elpris får bra koll på månadskostnaden och slipper oroa dig för plötsliga uppgångar i elpriset.

Rörligt elpris

På lång sikt brukar rörligt pris vara det mest lönsamma alternativet. Trots att du löper risk för eventuella pristoppar kommer du också vara med i eventuella prisbottnar, vilket gör att elpriset i slutändan jämnar ut sig. Därför brukar jag rekommendera rörligt pris till konsumenter som letar efter det lägsta elpriset.

Fördelar

  • Du betalar aldrig mer än det egentligen kostar

Nackdelar

  • Risk för pristoppar
  • Svårare att ha koll på elkostnaden

Fast elpris

Konsumenter som däremot vill ha översikt över sin månadskostnad bör teckna ett fast elpris. Det är ett tryggt alternativ där det också finns möjlighet att spara pengar om du lyckas binda ett lågt elpris. Men eftersom det är svårt att tajma marknaden, så kan det vara bra att ha en nära dialog med ditt elbolag innan du tecknar ett fast elpris.

Fördelar

  • Trygg översikt över din månadskostnad
  • Möjlighet att spara pengar om du binder ett lågt elpris

Nackdelar

  • Risk att förlora pengar om du binder dig till ett högt elpris

Sammanfattningsvis handlar det om vad som är viktigt för dig. Om det är viktigt att betala det lägsta priset under en längre period så rekommenderar jag dig att teckna ett rörligt elpris. Vill du istället känna trygghet och ha en bra översikt över din månadskostnad bör du teckna ett fast elpris.

Att tänka på när du väljer elleverantör

Prisupplägget är bara ett exempel på vad du behöver tänka på när du väljer elleverantör. Som konsument kan det vara svårt att navigera i elmarknadens snåriga djungel. Behöver du mer vägledning om vad du behöver tänka på? Då är detta guiden för dig.

Att välja elleverantör

I den här guiden får du bland annat en förklaring av skillnaden mellan elnäts- och elhandelsavtal och förklaringar och jämförelser mellan olika energikällor.

Ladda ner guiden

Prenumerera på bloggen