<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Fem tips på klimatsmarta mobilvanor

3 min
Mattias Sjöstrand
1 mar, 2020

Få personer vet om att man som konsument kan minska sin klimatpåverkan genom sitt mobilanvändande. Allt vi gör i vår mobil som kräver internet hade inte varit möjligt utan stora datahallar som lagrar enorma mängder information i molnet. Och dessa kräver massvis med energi, som tyvärr inte alltid är förnybar. Dock finns det som tur är enkla sätt att minska sin dataförbrukning i mobilen, och på så vis göra en god gärning för miljön.

 1. Sätt mobilen i strömsparläge
  Ett enkelt sätt att sänka energiförbrukningen i din mobil är att sätta den i strömsparläge. Genom att göra detta pausas vissa funktioner i din mobil, och du kan få upp emot tre extra timmars batteritid.
 2. Streama film och serier när du är uppkopplad till Wi-Fi
  Du behöver inte sluta streama film och serier för att spara energi, men en bra regel kan vara att alltid se till att du är uppkopplad till Wi-Fi. Genom att göra detta minskar du elförbrukningen med upp till 23 gånger, om man jämför med att streama via 4G.
 3. Ladda ned dina ljudfiler i mobilen via Wi-Fi
  Passa också på att ladda ned musik, ljudböcker och poddar till offline när du är uppkopplad till Wi-Fi. Då kan du lyssna hur många gånger som helst utan att din datatrafik påverkas, vilket är bra både för dig och miljön.
 4. Skapa favoriter i webbläsaren
  Om du ofta besöker vissa specifika webbplatser kan det vara en bra idé att spara dessa som favoriter i din webbläsare på mobilen. På så vis behöver du inte gå via flera andra webbsidor för att komma dit du vill, och sparar därmed energi som annars skulle gå åt till att ladda dessa.
 5. Rensa mailinkorgen
  Ta för vana att rensa bort mail som du redan har hanterat, och töm papperskorgen. Detta skapar inte bara tillfredsställande ordning och reda, utan sparar också energi eftersom de gamla mailen inte behöver lagras i molnet.

Fler tips på hur du sparar energi i vardagen

Läs vår guide: Så här minskar du energislöseriet i hemmet

Så minskar du energislöseriet i hemmet

Prenumerera på bloggen