Flytta hemifrån: så gör du med elen

4 min
Maria Åberg
13 apr, 2019

Så långt tillbaka du kan minnas har du bara behövt trycka på en knapp för att tända lampan eller sätta på tv:n. Att det alltid finns el är en självklarhet. Men när du flyttar hemifrån är det kanske inte så självklart längre ...

Kan jag bli utan el om jag inte tecknar avtal?

Nej, riktigt så illa är det inte. I bostaden du flyttar till finns det redan stickkontakter och strömbrytare på väggarna, och spisen, kylen och andra vitvaror är redan inkopplade till elnätet, d.v.s. de fysiska kablarna och all annan utrustning som krävs för att transportera elen fram till din bostad. Och på samma sätt som det alltid finns en ägare till fastigheten du flyttar till, finns det en nätägare som äger själva elnätet som leder fram till fastigheten.

Riksdagen har bestämt att ingen ska behöva vara utan el – även om man glömt eller struntar i att teckna ett elavtal när man flyttar. Därför är nätägaren skyldig att se till att någon elleverantör – alltså ett bolag som levererar själva elen i kablarna – levererar el till din nya bostad. Du behöver alltså inte vara rädd för att det inte finns ström när du flyttar in.

Välj leverantör själv – annars gör någon annan det åt dig

Om du inte själv väljer vem du vill köpa din el ifrån får du ett så kallat anvisningsavtal från nätägaren. Det är helt enkelt ett slags standardavtal där du får betala ett visst pris per förbrukad kilowattimma. Det är bara att gilla läget. Men du kan vara säker en sak: Om du verkligen jämför olika leverantörer kommer du att hitta någon som skulle passa dig bättre än den anvisade.

Hur väljer jag rätt elleverantör?

Det är självklart att man kan jämföra elpriset hos de olika leverantörerna, och någon kommer att vara billigast. Men är det bara priset som avgör om det är rätt leverantör för dig? Varifrån får leverantören i sin tur elen, d.v.s. vilka energikällor har använts för att producera elen? Om man ser till miljön är det stor skillnad på billig el som produceras i kolkraftverk och dyrare miljövänlig el som produceras från fossilfria källor.

Du bör alltså jämföra inte bara priset, utan också varifrån elen kommer för att kunna välja den leverantör som är bäst för just dig.

Vad kostar det att göra ett aktivt miljöval?

Så länge fossila bränslen som olja och kol är billiga kommer också el som produceras från sådana bränslen att vara billigare. Men prisskillnaden mellan billig ”smutsig” el och dyrare miljövänlig el är inte så stor i praktiken. För ett litet hushåll i en lägenhet rör det sig inte om mer än några tior per år i prisskillnad. Så lite kostar det att göra ett aktivt miljöval.

För att hjälpa dig på traven med flytten har vi satt ihop en checklista för saker du bör tänka på när du flyttar hemifrån. Ladda gärna ner den. Lycka till med din egen nya bostad!

Flytta hemifrån- checklistan inför första flytten!

Är det dags att flytta hemifrån? Den här listan hjälper dig att undvika obehagliga överraskningar när du flyttar!

Ladda ner checklistan

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen