Förbered din elcykel inför vintern

7 min
Stefan Wernborg
21 nov, 2020

Är du en tuff året-runt-cyklist, eller föredrar du att låta elcykeln stå och vila under den kalla och ruggiga årstiden? Oavsett vilket finns det några saker du bör tänka på inför vintern för att både du och din elcykel ska må så bra som möjligt. Här får du tipsen du behöver.

Klart jag cyklar året runt!

I vissa avseenden är din elcykel som vilken annan cykel som helst, den måste skötas om för att fungera bra. Och vintersäsongen med halka, snöslask och vägsalt kräver lite extra omsorg, både för din elcykels skull och för din egen säkerhet.

Byt till vinterdäck

Släta cykeldäck ger jättebra väggrepp på torra cykelbanor och vägar, men i snöslask och halka är det tvärtom. Då ger släta eller grunt mönstrade däck uselt väggrepp, med ökad risk för att få sladd och cykla omkull.

Vintertid bör du välja antingen ett grovmönstrat vinterdäck (ger bäst grepp i snö och slask) eller ett dubbdäck (ger bäst grepp på is).

Se och syns

Under vintern är det ofta mörkt både när man cyklar till och från jobbet eller skolan. Därför är det viktigt att du har en tillräckligt kraftig cykelbelysning så att du ser ordentligt. Men det är lika viktigt att du själv syns i trafiken. Använd reflexer både på dig själv och på din elcykel. Ju fler och större reflexer desto bättre syns du.

Håll cykeln ren och välsmord

Smutsigt snöslask som stänker upp på cykeln är inte bara irriterande – det är din elcykels värsta fiende! Det finns två anledningar till detta:

  1. Det finns sand och andra partiklar i slasket som fastnar i cykelns rörliga delar, t.ex. i kedjan, dreven och kransarna/kassetten. Detta leder till snabbt och hårt mekaniskt slitage som i sin tur gör att cykeln fungerar allt sämre och till slut måste repareras.
  2. I slasket finns vägsalt som gör att metallerna i cykeln oxiderar (rostar) snabbare. Men när det gäller din elcykel är det är inte bara den vanliga bruna rosten som är boven i dramat. Elcykeln har olika elektriska kontaktytor, t.ex. vid batteriet, som också oxiderar (ärgar) av saltet. Detta ger försämrad elektrisk kontakt, vilket gör att cykelns elsystem successivt fungerar sämre.

Helst ska du spola och torka av din elcykel när du har varit ute i snöslasket. När du spolar sköljer du samtidigt bort både sand och salt.

Håll kedjan välsmord. Detta förhindrar att salt och vatten tränger in i länkarna och orsakar rost. Dessutom minskar friktionen så att det går lättare att trampa.

Om du ser att elkontakterna har börjat ärga (du ser det på att de börjar mörkna eller bli gröna) finns det speciell olja som både löser upp oxiden och förbättrar den elektriska kontakten. Men experimentera inte med elsystemet själv, man ska alltid följa tillverkarens rekommendationer om underhåll av cykelns elsystem.

Ta hand om batteriet

Tål batteriet verkligen vinterkyla? Ja, det skadas inte, men kapaciteten försämras vid stark kyla. Du märker det genom att batteriet inte orkar lika mycket och laddar ur snabbare när det är 15 minusgrader jämfört med hur det var i somras. Därför ska du helst förvara batteriet i inomhustemperatur. Ta med batteriet in när du ställer cykeln utomhus en längre stund. Det hjälper till att få mesta möjliga kapacitet ur ditt batteri. Undvik att ladda batteriet under natten, på grund av brandrisken. Om det är varmare temperatur ute och du laddar den i ett förråd eller garage kan du använda en timer för att vara på den säkra sidan. 

Spara pengar och miljö

Att hålla elcykeln i bra skick är faktiskt bra både för miljön och din ekonomi. Med regelbundet underhåll av din elcykel ökar livslängden och du undviker dessutom onödiga och kostsamma reparationer.

Nä, jag tar nog bussen i vinter ...

Om du bestämmer dig för att låta elcykeln gå i ide till våren är det ändå vissa saker att tänka på. Även om den inte kommer att utsättas för snöslask och vädrets makter, kommer den ändå att påverkas av omgivningen på olika sätt. Exempelvis av temperatur och luftfuktighet under vinterförvaringen. Så här gör du för att hålla din elcykel i bästa skick inför våren.

Rengöring inför vintern

En smutsig cykel som får stå i flera månader kan bli en pina att få rent till våren. Tvätta cykeln noga och smörj kedjan.

Ta hand om batteriet – även om det inte används!

När du långtidsförvarar batteriet mår det bäst i inomhustemperatur. Om du vinterförvarar elcykeln i t.ex. ett kallförråd eller garage tar du loss batteriet och förvarar det inomhus över vintern.

Tänk också på att vissa batterier mår bäst av att underhållsladdas då och då. Även om du inte använder det ska du alltså ändå sätta det på laddning ibland för att hålla det i bästa skick fram till vårsäsongen. Återigen bör du undvika att ladda på natten på grund av brandrisken. Följ alltid tillverkarens anvisningar för batteriets underhåll. Då får du maximal kapacitet och längsta livslängd.

Att välja elcykel i stället för motorfordon är väldigt energismart. Ladda ner vår guide om hur du kan bli ännu mer energismart.

Tre sätt att bli mer energismart

I den här guiden berättar vi om hur du kan spara energi och ger tre handfasta tips på hur du kan bli mer energismart.

Ladda ner den här!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen