Effekt: betalar du för mer än din verksamhet behöver?

6 min
Gunilla Le Dous
9 feb, 2021

Mycket kan hända i en verksamhet som påverkar elförbrukningen. Du kanske expanderar verksamheten, köper in fler maskiner eller gör ett energieffektiviseringsarbete. Dessa förändringar påverkar inte bara hur mycket el som förbrukas utan också hur stort effektbehov ni har. Effekt är lite mer abstrakt och komplicerat än förbrukning, så därför tänkte jag förklara vad det innebär och tipsa om hur du kan säkerställa att ni har rätt effektabonnemang och inte betalar förmycket.

Vad är effekt?

Din elnätsavgift består av två delar. Den ena delen, överföringsavgiften, påverkas av hur mycket el din verksamhet använder. Den andra delen ser olika ut beroende på om du är säkringskund eller effektkund. Om du är säkringskund, så betalar du en fast avgift som bestäms av vilken säkring du har. Är du istället effektkund så betalar du en fast avgift samt en effektavgift som beror på storleken på ditt effektabonnemang.

Effekt är hur mycket el som används i just den här stunden. Du betalar för att säkerställa att det finns tillräckligt kapacitet i elnätet att leverera den el som din verksamhet behöver när ni använder som mest. Här kan du läsa mer om vad skillnaden på effektbrist, nätkapacitetsbrist och elenergibrist är.

Säkringskund eller effektkund

I Mölndal Energis nät kan du antingen vara säkringskund eller effektkund. Privatpersoner och mindre verksamheter som inte använder så mycket el är säkringskunder, och det är storleken på huvudsäkringen som styr hur mycket el som kan användas som mest. Används mer så går huvudsäkringen.

Lite större verksamheter med högre förbrukning är effektkunder och abonnerar på en viss mängd effekt. Varje gång verksamheten tar ut en högre effekt än den abonnerade får du betala en så kallad överuttagsavgift. Denna avgift tas ut för de månader som ett överuttag har inträffat och beräknas utifrån det högsta effektuttaget under månaden.

För lågt effektabonnemang

Du vill alltså inte ha ett för lågt effektabonnemang, för då får verksamheten hela tiden betala överuttagsavgifter. Ser du att det ständigt återkommer överuttagsavgifter på fakturan så kan det vara läge att se över storleken på ditt effektabonnemang.

För högt effektabonnemang

Har verksamheten istället ett för högt effektabonnemang så slipper du överuttagsavgifter, men betalar å andra sidan en högre effektavgift än nödvändigt.

Lagom är alltså bäst, att ha en liten marginal mellan era högsta effekttoppar och den effekt ni abonnerar på.

Verksamhetens behov ändras över tid

Det är fullt naturligt om din verksamhets effektbehov ändras med tiden. Mindre förändringar gör sällan så stor skillnad för ert effektbehov, men över tid kan det ändå bli en förskjutning. Dagens elektriska utrustning blir allt mer energisnål och har verksamheten dessutom gjort ett större energieffektiviseringsarbete så kan du antagligen minska ditt effektabonnemang.

Men det är inte bara mängden el som spelar roll, utan också under vilka tider den används. Om förbrukningen ändras till att bli mer jämn över dygnet och inte sticker iväg under vissa klockslag så gör även det att ert effektbehov minskar. Det finns alltså goda möjligheter till besparingar om du satsar på att både minska elförbrukningen och undvika effekttoppar.

Hur vet jag om vi ligger rätt?

Om du varje månad får betala överuttagsavgifter så är det ett tydligt tecken på att ni ligger på ett för lågt effektabonnemang. Om din verksamhet finns inom Mölndal Energi Näts område kan du gå in under Mina sidor och där se hur hög er förbrukning och era effekttoppar är. Detta kan du sedan jämföra med den effekt ni abonnerar på, vilket du hittar på Mina sidor under Mina avtal.

Det kan dock vara svårt att själv uppskatta om ni har lagom marginal i ert effektabonnemang. Är du osäker kan du alltid ta kontakt med ditt elnätsbolag och rådfråga dem. framförallt om verksamhetens elförbrukning nyligen ändrats eller om du har en ny anläggning som tagits i drift. Då är det bra att efter några månader kolla så att ni ligger på rätt effektnivå. Om du har Mölndal Energi Nät som elnätbolag så kontakta gärna vår kundservice här.

Prata med oss om ditt elnät

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen