Hur byter man elbolag?

6 min
Maria Hast
3 nov, 2020

Att byta elbolag är en rätt enkel process och är i stort sett likadan för företag och privatpersoner. Men det finns ändå några saker att tänka på, och tyvärr stöter jag och mina kollegor i kundservice ibland på företag som missat dessa och får betala tråkiga brytavgifter. Därför har jag samlat mina tips här på vad du ska tänka på när du byter elbolag.

Längst ner kan du ladda ned en guide om hur du får det bästa elavtalet för just ditt företag.

Kolla upp ditt nuvarande avtal

Det första du ska göra är att undersöka hur ditt nuvarande elhandelsavtal ser ut och när det går ut. De allra flesta avtal har en bindningstid som du behöver förhålla dig till. Om du avbryter elavtalet i förtid så kan du få betala en så kallad brytavgift. Den kan vara olika stor bland annat beroende på hur mycket el ditt företag förbrukar. När du tecknar ett avtal på en viss tid med ett elbolag så räknar de med att köpa in den mängden el du kommer förbruka. Brytavgiften fungerar som en slags trygghet för elbolaget. Om ditt företag förbrukar väldigt mycket el så tar de en större chansning och därför kan brytavgiften vara större. Oavsett hur stor den är så är det en tråkig avgift att betala.

Kolla också vad du har för anläggnings-id, som du hittar på din faktura eller elmätaren. Detta är information som ditt nya elbolag behöver.

Kontakta ditt nuvarande elbolag

När du ska kolla upp ditt nuvarande avtal tar du kontakt med ditt nuvarande elbolag och frågar dem. Är du osäker på vad du har för elbolag eller av någon anledning inte vill prata med dem kan du ofta få hjälp av ditt elnätsbolag. Det är bolaget som äger elnätet på din adress (som du alltså också har ett avtal med, men inte kan välja själv) och de har bra koll på din förbrukning, ditt avtal och ditt anläggnings-id.

Ta hjälp av ditt nya elbolag

Ofta kan du också ta hjälp av det elbolag som du vill byta till. Om du undertecknar en fullmakt kan de begära ut uppgifter om ditt nuvarande avtal och förbrukning. Då kan de både se när ditt nuvarande avtal går ut och vilken elförbrukning du har idag, så att de kan föreslå ett passande avtal som startar när ditt nuvarande går ut. Ofta kan de också ta hand om uppsägning av ditt gamla avtal och flytten av avtalet. Detta är ofta det smidigaste sättet att byta, vill du ha hjälp av oss på Mölndal Energi så kan du höra av dig hit till vårt kundcenter.

Teckna ett nytt avtal

Det kan låta självklart, men det är faktiskt många som glömmer att teckna nytt elhandelsavtal till exempel när de flyttar. De kontaktar elnätsägaren om när de ska flytta in, men glömmer att de även ska teckna ett elhandelsavtal.

Det som händer då är att du får ett så kallat anvisat elavtal. Elnätsbolaget har nämligen ett ansvar att se till att du får el någonstans ifrån och om du inte själv tecknat ett avtal med ett elbolag så gör de det åt dig. Ett avtal med anvisat pris är dyrare och inte anpassat efter ditt företags behov. Det är dock lätt att säga upp ett anvisat avtal då det inte har någon bindningstid, och istället teckna ett avtal som passar ditt företag bättre.

Så sammanfattat ska du tänka på detta:

  • Undersök när ditt nuvarande avtal går ut
  • Kolla upp ditt anläggnings-id
  • Säg upp ditt nuvarande elavtal i rätt tid för att undvika brytavgifter
  • Teckna ett nytt elavtal, som passar dina behov, i rätt tid för att inte få ett anvisat elavtal

Hoppas att detta hjälpte dig på vägen. Är du på jakt efter ett nytt elbolag så har vi skapat en guide med vad som är bra att tänka på när du väljer leverantör. Där tar vi upp olika aspekter som är bra att ha med sig för att få en leverantör som matchar just ditt företags behov och prioriteringar.

Lycka till!

Läs mer och teckna elavtal här

Så får du bästa elavtalet för ditt företag

För att få ett bra avtal som passar just ditt företag så är det viktigt att du vet vilka behov du har – innan du ber om en offert. Vilka är ditt företags förutsättningar och behov? Det kommer denna guide hjälpa dig att besvara.

Ladda ner guiden!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen