Så vet du om du behöver ett reservelverk eller UPS:er

5 min
Niclas Lundin
14 apr, 2020

Ett strömavbrott påverkar alla former av företag. Verksamheten stannar upp och det blir svårt att utföra sitt jobb. Hur illa du blir drabbad beror på vilken typ verksamhet du har. För dig som är väldigt beroende av el eller som har känslig utrustning kan det vara aktuellt att investera i ett reservelverk eller UPS:er.

Att ha någon form av reservel är vanligt bland samhällsviktiga verksamheter som sjukhus. Men det kan även vara en klok investering för dig med ett kommersiellt företag som skulle drabbas hårt av ett strömavbrott. Det finns framförallt två typer av lösningar, de har olika fördelar och kompletterar varandra bra. Om de är aktuella för dig beror på vilka behov din verksamhet har.

UPS

UPS står för ”uninterruptible power supply” och är en enhet med inbyggd batterireserv som ser till att dina elektriska apparater får jämn fortsatt ström även vid avbrott. Du installerar UPS:en mellan vägguttaget och elförbrukaren, till exempel en dator.

Fördelen med en UPS är att den skyddar både mot olika former av störningar i nätet och kortare strömavbrott. Den ser helt enkelt till att din elektriska utrustning får obruten och jämn strömtillförsel. Däremot har UPS:er bara mindre batterier och klarar inte längre avbrott. Vill du skydda dig mot längre avbrott så behöver du komplettera med ett reservelverk. 

UPS:er är framförallt bra om du har utrustning som inte mår bra av störningar och avbrott, som till exempel känsliga datorer eller servrar. UPS:er kan även i vissa vall förlänga livslängden på enheten tack vare att den jämna och obrutna strömtillförseln.

Reservelverk

Reservel är el som du kan använda till din verksamhet om ditt nät blir strömlöst. Reservelen får du från någon form av elverk eller aggregat som ofta drivs av diesel. De finns i flera olika varianter som kan driva allt från några enstaka elektriska apparater till hela fastigheter.  

Reservel är aktuellt för dig som har en verksamhet som skulle drabbas hårt av ett strömavbrott. Det är till exempel vanligt att bondgårdar har reservelverk.  De är ofta väldigt beroende av el för att hålla igång verksamheten och ge djuren den tillsyn och omvård de behöver, det är också större risk för fler och längre strömavbrott på landsorten.

Ett reservelverk som används felaktigt eller som är felaktigt inkopplat kan innebära säkerhetsrisker och kan skada känslig elektronisk utrusning. Därför är det viktigt att du vet hur du kommer använda reservelverket innan du köper ett. Tänk också på att det ska vara CE-märkt och att ta hjälp av en fackman för att installera det.

Fördelen med reservel är att din verksamhet inte blir stillastående vid ett längre avbrott. Nackdelen är att det kan ta en liten stund för aggregatet att slå till, därför installeras ofta både en UPS och ett reservelverk. På så sätt skyddar du dig både mot kortare och längre strömavbrott.

Är detta något för dig?

För att svara på det behöver du göra en avvägning och en kostnadskalkyl. Att köpa in UPS:er och reservelverk kan bli en rätt stor kostnad. Du behöver dessutom en certifierad elektriker som installerar, kontakt med elnätsleverantören för att kunna koppla in reservelverket och underhåll för att vara säker på att allt fungerar när strömavbrottet väl sker.

Några frågor du kan ställa dig är:

  • Hur skulle min verksamhet klara ett strömavbrott, både ett kortare och ett längre?
  • Vilken del av verksamheten är känsligast?
  • Vad skulle jag förlora mest på ekonomiskt vid ett avbrott?
  • Hur stor är risken att strömmen går hos mig? (statistik finns hos Energimarknadsinspektionen)

Väg sen detta mot varandra, kostnaderna mot riskerna. Landar du i att det är aktuellt att investera i ett reservelverk så har Energimyndigheten samlat ett antal tips och råd. Lycka till!

Så kan du förbereda din verksamhet på ett strömavbrott

Vad gör du om strömmen går på jobbet? Här tipsar vi om några saker som kan vara bra att tänka på inför, under och efter ett strömavbrott.

Ladda ner guiden!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen