<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Hur kan jag prata med mitt barn om el?

3 min
Rebecca Sinnerstedt
25 apr, 2020

Barn lär sig av att vara med, att få se och få testa själva. Samtidigt så finns det en del saker som faktiskt kan bli lite farliga. Hur lär man dem om el och allt det fina som finns med det utan att skrämmas? Det är något jag själv brottas med som mamma.

Som en förälder till ett tvåårigt yrväder kämpar jag ständigt med att bedöma och avväga situationer. Han måste få lov att testa och göra själv men det ska inte heller bli farligt. Det är mitt första barn och jag ska erkänna att det där med att uppfostra är inte alltid så lätt som jag innan trodde. Men samtidigt är det väldigt roligt och spännande.

Det är en rätt orädd liten kille jag har, vilket är fantastiskt men också utmanande (vi var snabba med att barnsäkra hemmet för att få en lugn stund). Han älskar teknik och el, utan att veta om det. Det bästa som finns är dammsugaren. Ibland kastar han jord ur en av våra krukor bara för att få en chans att dammsuga (till hans mammors stora glädje…). Mixern, elvispen och hushållsassistenten är också favoriter, han kan inte så många ord än så han härmar ljudet – schschhhhhhhh! Det kan till och med komma en liten glädjedans när vi använder dem. Spisen och ugnen har han koll på, ajaj säger han och pekar med handen på behörigt avstånd. Att sätta i och dra ut sladdar ur eluttag är svårt men spännande. Det fortsätter: tvättmaskinen, diskmaskinen, lamporna, TVn, ja ni förstår.

Att på något sätt koppla ihop dessa och prata el känns väldigt långt borta. Men samtidigt vill jag förvalta det här intresset. Hur gör man? På hans förskola vet jag att de pratat teknik bland annat genom att använda en elvisp och vispa grädde till smör som de fick smaka på. De tog in barnens olika sinnen och använde en vardaglig situation för att prata om något abstrakt.

Jag inbillar mig att om man pratar med sitt barn i de små vardagssituationerna, visar och testar, att de då kan lära sig och bli nyfikna på att lära sig mer. Då kan man också prata om det farliga men utan att det blir förbjudet och ännu mer spännande. För att hjälpa till och göra samtalen lite mindre abstrakta har vi gjort en affisch om ”elmonster”, lite läskiga men spännande och framförallt väldigt bra att ha – så länge de håller sig i sladden. Till finns en lathund med info som vi hoppas kan vara till nytta både för förskolor och föräldrar som vill prata om el med sina barn. Så hem och testa, och berätta gärna sen hur det gick! Jag vet att jag i alla fall ska hem och testa med mitt lilla yrväder.

Prata med barnen om elmonstren

Ladda ner postern!

Prenumerera på bloggen