<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Måste man släcka ljuset för att spara ström?

3 min
Henrik Dalman
14 mar, 2020

Du har säkert hört det tusen gånger: Släck lampan för att spara ström! Men sparar man verkligen så mycket genom att släcka? Och det kan ju finnas flera goda anledningar till att vilja ha ljuset tänt. Tack och lov är verkligheten inte svart eller vit. Det går faktiskt att kompromissa ...

Belysningen har flera funktioner i hemmet. Självklart måste vi ha belysning när dagsljuset inte räcker till för att vi ska kunna läsa eller sköta olika sysslor. Men belysningen kan också ha helt andra syften. Trivselbelysning till exempel är ju faktiskt en del av hemmets inredning och bidrar till hur vi upplever hemmiljön. Och reser man bort kanske man vill lämna ett par lampor tända för att inte signalera till eventuella inbrottstjuvar att huset står tomt. Så hur ska man resonera för att inte slösa el i onödan, men ändå få det ljus man vill ha?

Välj lågenergilampor

Den grundläggande åtgärden för att minska elförbrukningen för belysning är att byta till lågenergilampor. En 9W LED-lampa ger ungefär lika mycket ljus som en 60W glödlampa och den håller oftast ca 25 000 timmar – mer än tio gånger längre än glödlampan. Redan här har du alltså en stor besparingspotential.

Dimmer – klarar allt mellan noll och hundra

En dimmer är en apparat som kan minska eller öka spänningen (och därmed medeleffekten) till en lampa. Med en sådan kan du variera ljusstyrkan på lampan. För trivselbelysning kan det räcka med att mata lampan med en bråkdel av strömmen den skulle dra om den lyste med full styrka. Här finns också en besparingspotential.

Timer – ljus på bestämda tider

Om du reser bort och lämnar ljuset på för att bostaden inte ska se tom ut, kommer lamporna att lysa också under dygnets ljusa timmar, vilket är onödigt slöseri. Det här fixar du med en timer. Genom att koppla timern mellan vägguttaget och ljuskällan kan du styra precis när ljuset ska slås på och sedan stängas av igen. Många har dessutom funktioner så att du kan variera mönstret med vilket olika lampor tänds och släcks, så att det utifrån ser ut som att det är någon inne i bostaden som tänder och släcker.

Men det är inte bara på belysningen du kan spara in onödig elförbrukning. Vi har samlat ihop ett antal tips på hur du kan få ner din energiförbrukning. Ladda gärna ner och läs dem.

Detta drar ström hemma

Vi har samlat ihop ett antal tips på hur du kan få ner din energiförbrukning.

Så minskar du energislöseriet i hemmet

Prenumerera på bloggen