Brf Lyckegården satsar på elektrifierat med en gemensam bilpool

5 min
Rebecca Sinnerstedt
25 jun, 2020

Det var dags för parkeringen att renoveras och läggas om med ny asfalt. Styrelsen för bostadsrättsföreningen Lyckegården satte sig och tänkte till, hur ska vi göra detta? Beslutet landade i en snygg, ny parkering, sex parkeringsplatser med laddmöjlighet och en gemensam elbil som alla i föreningen kan boka.

brf_lyckegarden_laddstolpar_poolbil_Per

Vi träffar Per Fredriksson, styrelsemedlem i brf Lyckegården, ute på den nya parkeringen. Elbilen kom helgen före och den har redan bokats flera gånger.
− Bilen kan enkelt bokas via en app, där det syns om den är ledig. Den kan bokas per timme, dag eller över en helg. Det är väldigt smidigt, säger Per.

Det hela började med att föreningens parkering behövde göras om. Styrelsen diskuterade olika möjligheter. Skulle de lägga om parkeringen för att få fler platser? De hade redan 90 parkeringsplatser och 27 garageplatser till 122 lägenheter, och med centralt läge nära Mölndals bro med bra kollektivtrafik, så fler platser var inte prioriterat. Däremot hade de tidigare fått frågan från medlemmar om de kunde ladda sina hybridbilar i garaget. Styrelsen diskuterade olika möjligheter och allt kokade ner till beslutet att satsa på elektrifierat.

− Vi vill gärna följa med i utvecklingen och att då inte passa på när vi ändå gjorde om parkeringen vore dumt. Det är lite som hönan och ägget, vad ska komma först, elbilarna eller laddstolparna? Men hur många väljer att skaffa en elbil om de inte vet att de kan ladda den? Därför går det inte att vänta tills folk skaffat elbilar, laddningen måste komma först, säger Per.

När de grävde och la om parkeringen passade de på att lägga tre stora rör i marken där de kunde dra kablar för elbilsladdning. Det blir tre laddstolpar, där sex bilar kan ladda samtidigt, till att börja med. Och när rören nu är förberedda i marken kan de lätt utöka med fler laddstolpar om behovet ökar.

Mölndal Energi har hjälpt till med installationen av stolparna och de har även satt upp ett system med laddkort. Parkeringsplatserna med laddmöjlighet kostar lika mycket som övriga platser och än så länge har en brf-medlem valt att hyra en plats med laddstolpe.
− Parkeringsavgiften ska inte vara ett hinder för att skaffa elbil. Däremot betalar man för elen man laddar bilen med, säger Per.

Laddstolpar_ME_brf_lyckegarden

Idag är det många bostadsrättsföreningar som funderar på att investera i laddstolpar, men att ha en gemensam poolbil är mer unikt.
− Jag förstår om det känns tidigt för många brf:er att investera i poolbil idag. Vi var många i styrelsen som testat Sunfleet och gillade konceptet. Beslutet togs i styrelsen och det är vi som varit drivande, men vi har också informerat och pratat med våra medlemmar. Inför investeringen skickades det ut en enkät. Där svarade faktiskt fyra personer att om vi skaffade en poolbil så skulle de kunna tänka sig att sälja sin bil. Vi fick inte ett enda negativt svar i enkäten.

Poolbilen är en lite större modell, det var viktigt för dem att det skulle finnas utrymme för såväl storhandlingar som utflykter med familjen. De hyr den via ett stockholmsföretag där Lyckegården är första kunden i göteborgsområdet. Företaget hjälper till med en paketlösning, med hyra av bil och en app där det lätt går att se när bilen är ledig och boka den.

brf_lyckegarden_Poolbil

− Det ska bli spännande att se hur detta utvecklas. Vi räknar inte med att gå runt ekonomiskt det första året, utan vi ser på det långsiktigt. Det tar ett tag för folk att komma in i en ny vana. Men vi vill gärna se att det går åt rätt håll och att fler och fler använder den. I det upplägg som vi använder så betalar man inte per mil, utan för tiden man använder bilen. Vem vet? Detta kanske blir en inkörsport till elbilar för några, jag själv har blivit väldigt positivt överraskad.

Som brf finns det en del saker att tänka till på när man gör den här typen av investeringar, men överlag har det gått väldigt smidigt för brf Lyckegården.
− Är det något tips jag har så är det att hitta bra samarbetspartners som är specialister på sitt område. Vi behöver inte vara experter, det är bättre att hitta folk som får glänsa med sin grej. Det har fungerat väldigt bra och smidigt för oss, avslutar Per.

Prata med en specialist om laddstolpar

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter