Intervju från Hållbarhetsredovisning 2019: Framtidens elnät

3 min
Rebecca Sinnerstedt
19 maj, 2020

I vår Hållbarhetsredovisning för 2019 intervjuade vi ett antal kunder och medarbetare. I denna intervju berättar Per Hoflund, chef för elnät Mölndal Energi Nät AB, om målet "noll kundupplevda elnätsfel". 

PerHoflund_IntervjuElnät_liggande

Mölndal Energi Nät har satt ett nytt långsiktigt mål att uppnå noll kundupplevda elnätsfel till 2038. Varför har ni valt att göra denna satsning?
Vi har alltid eftersträvat en god miljö och då regeringen nu fokuserar på klimatmål som i sin tur leder till ökade krav på elektrifiering kommer kraven på elnäten att öka. El blir en ännu större del av våra kunders vardag och därmed ökar deras sårbarhet vid elavbrott. Vi vill därför försöka möta deras förväntan genom att inte ha elavbrott. Vi tror att genom ett mycket bra elnät kan vi locka investerare till Mölndal och på så sätt gynna våra ägare Mölndals stad och
därmed de boende i Mölndal.

Hur ser arbetet med att realisera visionen ut?
Vi har inventerat och analyserat hela vårt elnät mot bakgrund av kommande elektrifiering av samhället och tagit fram en plan för vad som är möjligt att göra. Vidare har vi inlett samarbete med ledande aktörer i leverantörsled och inom akademi för att få kunskap om vart utvecklingen leder. Allt detta gjordes 2019 och under 2020 kommer vi att prioritera och tidsplanera de åtgärder som tagits fram.

Vilka är de största utmaningarna?
Att möta våra ägares och kunders förväntan att vi ska leverera samhällsnytta samtidigt som den nya elregleringen inskränker våra möjligheter att tjäna pengar till investeringar. En annan utmaning är att möta ökande krav på eleffekt i ett föränderligt energisystem med mer förnybar väderberoende elproduktion. Elektrifieringen av transportsektorn kommer att komma, men det är svårt att förutspå när och hur. Sist men inte minst är det en utmaning för hela branschen att välja väg och följa med i digitaliseringen.

Vilka reaktioner har ni mött?
Alla är positiva till att vi är tidigt ute, såväl kunder som ägare och myndigheter. Exempelvis besökte Energimarknadsinspektionen oss under våren 2020 för att få ta del av vårt arbete inför framtiden.

Det har under det senaste året pratats mycket om effektbrist och att det är trångt i elnäten runt om i landet. Hur ser situationen ut i Mölndal? 
Vi ser att bristen kan komma att uppstå. När det sker avgörs till stor del av hur snabbt elektrifieringen av transportsektorn går. Om vi får en riktigt kall vinter framöver ökar risken för effektbrist. Vi har en kontinuerlig dialog med regionnätsägaren om såväl deras kapacitet som tillgång till effekt. Ännu finns ingen anledning till oro för den del av Mölndal som ligger inom vårt elnät, men vi tror att tillgången till lokal effekt i form av till exempel värmekraft och solceller kommer att bli allt viktigare framöver.

Här kan du läsa hela Mölndal Energis Hållbarhetsredovisning 2019.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter