Julgranar blev värme och el när Mölndal Energi för tionde gången bjöd in till julgransplundring

3 min
Rebecca Sinnerstedt
12 jan, 2020

Söndagen 12 januari höll Mölndal Energi sin traditionsenliga julgransplundring. Det blev besöksrekord när 1750 besökare kom för att se sina granar flisas och bli till värme och el.

Första julgransplundringen genomfördes 2011, då det biobränsledrivna Kraftvärmeverket på Riskulla nyss invigts. Arrangemanget började försiktigt men har växt med tiden. De senaste åren har det kommit runt 1300 personer.

− Det är fantastisk att se så många besökare här i år igen. Att bjuda in till detta i januari, som ofta är rätt grå och tråkig, känns extra bra, säger Christian Schwartz, vd Mölndal Energi.

Förutom att lämna sin gran kunde besökarna även gå en rundvandring i Riskullaverket, barnen kunde ta del av travskola, käpphästhoppning, hinderbana och ansiktsmålning. Det bjöds på korv med bröd och fika.

− Att flisa och elda de gamla julgranarna ger oss en möjlighet att visa hur vi förser Mölndal med el och fjärrvärme. Vi tar till vara på sådant som annars skulle gått till spillo. Vi eldar bara förnybart biobränsle och allt är restprodukter från annan verksamhet. Som toppar, grenar och bark från skogsindustrin och returträ från våra återvinningscentraler. När bokhyllan billy sålts tre gånger på blocket och ingen vill ha den längre så hamnar den hos oss och kan göra nytta en gång till, säger Christian Schwartz, vd Mölndal Energi.

Intresset för att se hur arbetet går till var stort. Under dagen hölls 72 rundvandringar i Riskullaverket med 585 personer varav 214 var barn. Detta är en av de dagar under året då allmänheten har möjlighet att gå på rundvandring i kraftvärmeverket.

För ytterligare information kontakta:
Christian Schwartz, vd Mölndal Energi, nås via växel på 031-86 65 00
Mattias Sjöstrand, kommunikationschef Mölndal Energi 031-86 65 46 mattias.sjostrand@molndalenergi.se
Foto: Rickard Olausson, Skvader Media

Julgransplundring_2020_Molndal_Energi_granar_fotoSkvaderMedia

Julgransplundring_2020_Molndal_Energi_Klo och besokare_fotoSkvaderMediaJulgransplundring_2020_Molndal_Energi_besokare_fotoSkvaderMedia

 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter