Marknadskommentar 16:e april 2018

2 min
Henrik Lyngåker
16 apr, 2018

Rörligt pris

Inledningen av april var både kallare och torrare än normalt. Även idag är det riktigt kallt, men framåt onsdag ska temperaturen stiga något. Så sent som i fredags pekade väderprognoserna på att vädret sedan skulle återgå till den kallare och torrare banan igen under nästa vecka. Men så verkar det inte bli, idag ser vi för första gången på länge prognoser som visar på rejält med nederbörd, och i snitt beräknas temperaturen pendla kring normalen de kommande två veckorna.

Vi räknar med att spotpriset sjunker en bra bit till nästa vecka, från dagens 55 öre/kWh till runt 40-45 öre/kWh. I dessa priser ingår som vanligt även elcertifikat och andra avgifter

  • Dagens spotpris Elområde 1: 55,6 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 2: 55,6 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 3: 55,6 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 4: 55,6 öre/kWh
Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-upp 

Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-ner


Fast pris

Förväntningarna på den hydrologiska balansen har stärkts med drygt 20 % sedan i fredags. Nu beräknas underskottet ligga på ca 7 TWh om två veckor. Effekten av de nya, mer nederbördsrika prognoserna lät inte vänta på sig – priserna för de korta avtalen sjönk med 1 öre/kWh när börsen öppnade idag. Längre ut på kurvan är läget mer stabilt. Ofta brukar ett ordentligt väderomslag smitta av sig även på de kontrakten, men den här gången har vi en stark bränslemarknad som håller emot. Både kol och utsläppsrätter har gått starkt länge. Frågan är dock hur mycket uppsida som finns kvar i det korta perspektivet? Det är inte omöjligt att vi får en lugnare utveckling den kommande veckan.

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-upp
Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-samma

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter