Marknadskommentar 13:e augusti 2018

3 min
Henrik Lyngåker
13 aug, 2018

Rörligt pris

Det rörliga priset har varit ovanligt högt den senaste tiden. Vi får gå tillbaka till 2008 för att hitta en sommar med lika höga elpriser.

Anledningen är så klart vädret. Redan i slutet av vintern började väderprognoserna visa på allt torrare väder, och under våren och sommaren stärkes mönstret ytterligare. Det hydrologiska underskottet uppgår nu till ca 22 TWh. Samtidigt har vindkraften gått betydligt sämre än normalt under en längre tid.

Sommaren är också revisionsperiod för kärnkraften. Just nu är det bara en reaktor som är helt avstängd men övriga går på reducerad effekt och Ringhals 4, Forsmark 2 och Oskarshamn 3 kommer alla att vara ute för revision under augusti/september.

Sammantaget gör detta att det rörliga priset kommer bli högre än vanligt även i augusti och inledningen av september. Men som det ser ut nu kommer det sedan att sjunka. De senaste veckorna har prognoserna visat på mer nederbörd igen samtidigt som både vind- och kärnkraften förväntas leverera på en högre nivå än idag.

Det hydrologiska underskottet är dock mycket stort och det kommer ta tid att komma tillbaka till en normal nivå. Dessutom är priset på elcertifikat, som utgör en del av det totala elpriset, mycket starkt och det spelar också in.

  • Dagens spotpris Elområde 1: 66,6 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 2: 66,6 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 3: 67,7 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 4: 67,7 öre/kWh

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-samma
Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-ner

Fast pris

Vädret har alltså hållit uppe det rörliga priset under sommaren. Vad har då hänt med de fasta priserna? Jo, de har så klart också påverkats av vädret. Det kommer som sagt ta tid att bli av med det hydrologiska underskottet. Andra faktorer som påverkar elpriset får därmed större betydelse.

Inte minst blir priset för att producera kolkraft mer intressant. Själva kolpriset nådde en topp i mitten av juli men nu är tillbaka på en mer normal nivå, en nivå som har gällt sedan början av maj. Däremot har priset på utsläppsrätter gått upp kraftigt under sommaren. Uppgången började egentligen redan vid årsskiftet och har sedan fortsatt med några bara mindre hack i kurvan. Uppgången sedan årsskiftet är en bra bit över 100 %. Det var inte många marknadsaktörer som såg detta komma så här snabbt. Denna nivå hade man räknat med på ett par års sikt – det finns ett system som ska göra det dyrare att släppa ut koldioxid. Totalt sett har alltså kolkraftproduktion redan nu fått en högre prislapp på sig.

Det som framför allt skulle kunna påverka elpriserna nedåt i det kortare perspektivet är rejält med nederbörd i de kommande väderprognoserna.rödtext

Utveckling sedan förra veckan:  pil-elpris-ner
Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-samma

 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter