Marknadskommentar februari

3 min
Henrik Lyngåker
23 feb, 2021

Efter några veckor med riktigt kallt väder och periodvis ovanligt höga priser är det nu ett helt annat läge på elmarknaden. Denna vecka är det i snitt fyra grader varmare än normalt i Norden och priserna har sjunkit tillbaka igen.

Nästa vecka ser också ut att bli relativt mild, men därefter spretar väderprognoserna och det finns både kallare och varmare alternativ i modellerna. Mest troligt är att det blir mer normalt vinterväder de kommande veckorna. Det skulle i så fall betyda att det inte blir särskilt höga priser under resten av vintern.

Hur ser det då ut på lite längre sikt? Ja, det är mycket som har förändrats de senaste veckorna. Vid årsskiftet fanns det fortfarande ett stort överskott i de nordiska vattenmagasinen, men den kalla inledningen på det nya året ändrade snabbt på förutsättningarna. I slutet av förra veckan var överskottet så gott som utraderat. Även om risken för riktigt höga vinterpriser har minskat i och med att vädret har blivit varmare går det för närvarande inte att hoppas på lika låga priser som i fjol. Elmarknaden påverkas så klart av flera faktorer, men eftersom vattenkraften utgör en så stor del av elproduktionen i både Norge och Sverige är det i slutändan den hydrologiska balansen som påverkar mest. Förra året slogs rekord på det området. Nu är vi alltså tillbaka i ett normalläge.

Priserna på kol, gas och utsläppsrätter, som i hög grad påverkar kostnaden för att producera el nere på kontinenten, är dessutom högre nu. Det påverkar även priserna i Sverige eftersom det hela tiden sker ett utbyte av el mellan länderna.

Som vi har sett bara de senaste veckorna kan förutsättningarna förändras snabbt och det är inte omöjligt att vattenmagasinen snart fylls upp igen. Men vi tycker ändå att det kan vara en bra idé att nu teckna ett avtal med fast pris.

marknadskommentar-februari-2021

 

Prenumerera på marknads-kommentarer