Marknadskommentar juli 2020

3 min
Mattias Sjöstrand
3 jul, 2020

I juni var spotpriset periodvis mycket högt i södra Sverige. Toppen nåddes den 25 juni då priset nådde 200 öre/kWh mitt på dagen.

Medelpriset för hela dygnet blev 80 öre/kWh. Men under större delen av månaden var nivån betydligt lägre och medelpriset för juni landade till slut på beskedliga 25 öre/kWh.

Hur kan det då skilja sig så mycket från en vecka till en annan? Ja, det finns flera anledningar till detta. Under vintern kom det rekordmycket nederbörd – främst i form av snö över de norska fjällen, men i de norra delarna av Sverige. När denna nu smälter skapas en press i vattenkraftsystemet. Producenterna klarar inte av att spara mer vatten i sina magasin utan tvingas att producera för fullt under dygnets alla timmar, även om priset börjar närma sig noll. Samtidigt är överföringen av el mellan olika delar i det nordiska systemet begränsad. Mycket av denna billiga el kan därför inte distribueras till angränsade områden. Priserna blir då mycket låga i Norge och i de norra delarna av Sverige där vattenkraftverken är lokaliserade.

I vanliga fall täcks detta upp med vind- och kärnkraft i södra Sverige men när denna inte fungerar fullt ut kan den här typen av stora prisvariationer uppstå. I juni gick den svenska kärnkraften inte ens på 50 % av maximal effekt. Juni är normalt en månad då man byter bränsle och utför underhållsarbeten. I år har även reaktorer som inte varit avställda dragit ned produktionen i perioder eftersom elpriset helt enkelt har varit för lågt. De dagar då det inte heller blåser tillräckligt kan den här typen av problem uppstå.

Att priset når ändå upp till 200 öre/kWh betyder att marginalerna är mycket små och att det börjar bli risk för att man inte kan möta efterfrågan på el. Svenska Kraftnät har därför ett tecknat ett särskilt avtal med ägarna av Ringhals 1 för att garantera driftsäkerheten över sommaren. Eftersom juli samtidigt är en månad med lägre elförbrukning tror vi att risken för mycket höga priser är mindre nu.

När det gäller de fasta priserna är läget mer stabilt. Vi tror att det finns möjligheter att teckna avtal till lägre pris lite senare i sommar. Vår rekommendation är alltså att avvakta lite grand.

molndal-energi-konsumentrattigheter-1

 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter