Marknadskommentar 25:e juni 2019

2 min
Henrik Lyngåker
25 jun, 2019

Rörligt pris

Den 6 juni hamnade spotpriserna i Sverige under 10 öre/kWh. Midsommarpriserna höll ihop bättre och landade på 28 öre/kWh. Vattenproducenterna hade lärt sin läxa och höll tillbaka vatten på ett annat sätt än senast. Samtidigt var priserna i Tyskland relativt höga. Det resulterade i mer export.

På vardagarna ligger spotpriserna i Sverige annars kring 30 öre/kWh i snitt. Vi ser inga stora förändringar de kommande veckorna.rödtext

Fast pris

Priserna gick upp ordentligt under dagen. Kontraktet för Q4-19 stängde nästan 2 öre högre än i fredags medan årskontraktet 2020 gick upp med 1 öre.

De senaste väderprognoserna visar på mindre nederbörd än normalt, men underskottet är främst koncentrerat till 27-29 juni – därefter är det mer normalt väder. Det ser ännu inte ut att vara någon torr trend i sikte. Men något torrare än normalt är det även i slutet av prognosen. Detta fick marknaden att reagera idag.

Mer intressant är kanske ändå att priserna på utsläppsrätter har återhämtat sig. Dagens stängningspriser för 2019 och 2020 är de högsta på en månad – närmare bestämt det högsta sedan 22 maj som i sin tur var de högsta sedan 9 maj. Det är egentligen bara under några veckor i april som priserna har varit så här höga under en längre period. Kolpriserna har också gått upp igen. Detta beror delvis på att man räknar med att väldigt varmt väder är på väg in över stora delar av södra Europa. Det driver på användningen av kyla vilket i sin tur betyder mer kolkraft. Tidigare har det också varit så att långvarig värme har ställt till det för kärnkraften när kylvattnet har blivit för varmt. Även det skulle driva på mer kolkraftsproduktion. Det är än så länge spekulationer men finns säkert med i bilden.

Vår tro är att både utsläppsrätter och kol kommer att dala i pris igen. Men det kan bli en period med lite högre priser nu. Det beror mycket på hur vädret utvecklar sig nere på kontinenten.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter