Marknadskommentar maj 2018

3 min
Henrik Lyngåker
14 maj, 2018

Rörligt pris

I januari låg det rörliga priset fortfarande på samma nivå som förra året. Men under februari blev det successivt både kallare och torrare. I mars var det betydligt kallare än normalt. Och samtidigt som vädret under denna del av vintern resulterade i högre elförbrukning och sjunkande nivåer i vattenmagasinen såg vi hur priserna på kol och utsläppsrätter tog fart ordentligt. Allt detta bidrog till att det rörliga priset blev 10-15 öre/kWh högre i februari, mars och april jämfört med årets första månad.

Så här långt har maj bjudit på avsevärt lägre priser. Det varma vädret resulterade i en snabb snösmältning förra veckan, vilket i kombination med lägre elförbrukning gav mycket låga priser. Men nu har vattenkraftsproducenterna bättre kontroll igen och vi kan konstatera att priserna har lyft sig igen – dagens pris är 15-20 öre/kWh högre än förra veckan. Revisioner på kärnkraften och mindre vind än normalt bidrar också. Återstoden av maj kommer troligen att levereras kring dagens prisnivå.

  • Dagens spotpris Elområde 1: 44,9 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 2: 44,9 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 3: 44,9 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 4: 44,9 öre/kWh

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-upp 
Förväntad utveckling till nästa vecka:  pil-elpris-samma 

Fast pris

Precis som det rörliga priset har de fasta priserna gått upp rejält sedan årsskiftet. Det är samma faktorer som ligger bakom, men där vädret spelar mest roll för de rörliga priserna är det i första hand uppgången på kol, olja och utsläppsrätter som har lyft de fasta priserna. Även långa avtal, som länge handlades på en relativt stabil nivå, har blivit dyrare. Som vi skrev i vår förra marknadskommentar är vi inne i en uppåtgående trend på elmarknaden. I det korta perspektivet är det inget som talar för väsentligt lägre priser.

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-upp 
Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-samma

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter