Marknadskommentar maj 2020

3 min
Henrik Lyngåker
12 maj, 2020

Rörligt elpris

Spotpriset för april blev det lägsta sedan juli 2015 som i sin tur var den billigaste månaden på femton år. (Eftersom även priset på elcertifikat har sjunkit dramatiskt var det totala elpriset i april faktiskt lägre än juli 2015.) Gemensamt för alla dessa tillfällen är att vattenkraftsproducenterna har varit hårt pressade. Det är inte omöjligt att vi slår nya rekord de kommande månaderna. Väderprognoserna är visserligen betydligt torrare nu jämfört med inledningen av året, men som vi har nämnt tidigare är överskottet i vattenmagasin och snölager fortfarande mycket stort. Dessutom har efterfrågan på el sjunkit som en följd av varmare väder och coronaeffekter för företagen.

Precis som tidigare är det tidvis stora prisskillnader mellan de nordiska elområdena. Inom några veckor ska överföringskapaciteten mellan Norge och Sverige vara helt återställd men vi räknar ändå med att prisskillnader kommer att uppstå i perioder. Det är en följd av att mycket av vattenöverskottet finns i Norge. Även med normal överföringskapacitet uppstår vissa inlåsningseffekter när de norska producenterna har svårt att hålla tillbaka sin produktion.

Fast elpris

På terminsmarknaden var det relativt stökigt under stora delar av april. Maj har dock varit betydligt lugnare. Priserna handlades upp till den nuvarande nivån i mitten av april och sedan dess har vi inte sett några större rörelser.

Vi tror fortfarande att uppsidan är starkt begränsad just nu. Sannolikheten är högre att marknaden faller tillbaka ett snäpp. Men om inget speciellt inträffar är det troligt att en eventuell nedgång blir ganska begränsad. Det är lite ”vänta och se”-stämning över marknaden för närvarande.

Det finns ett par faktorer som skulle kunna förändra läget. Den ena är att väderprognoserna faktiskt är torrare nu, och har så varit under en längre period. Detta påverkar som sagt inte priserna i det riktigt korta perspektivet men om trenden håller i sig borde priserna för vintern och nästa år snart börja röra på sig. Den andra faktorn är att man nu börjar släppa på coronarestriktionerna i allt fler länder. Faller detta väl ut kan man förvänta sig ny optimism i marknaden. Ett bakslag med stor smittspridning och återinförda restriktioner kan i stället leda till raka motsatsen.

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter