Marknadskommentar 27:e november 2017

2 min
Henrik Lyngåker
27 nov, 2017

Rörligt pris

Dagens väderprognoser är torra, med bara 65 % av normal nederbörd de kommande två veckorna, men förra veckan kom det desto mer av den varan. Det hydrologiska överskottet är drygt 10 TWh. Vattenkraftsproducenterna har därför inte möjlighet att höja sina priser i någon större utsträckning – de kommer att vilja köra ut vatten för att inte riskera att överskottet blir för stort. På kärnkraftsfronten kan vi konstatera att Oskarshamn 3, som är Sveriges största reaktor, står stilla för närvarande. Den väntas dock vara tillbaka i morgon eftermiddag, och blir det så har vi återigen 100 % tillgänglighet på kärnkraften.

De kommande två veckorna blir det alltså torrt väder. Samtidigt sjunker temperaturen till en bit under normalen. Lågtrycksbetonat väder betyder också mindre vind. Dessa faktorer motverkas till viss del av mer kärnkraft och tuffare konkurrens bland vattenkraftsproducenterna. Möjligen stiger priset något från dagens nivå men vi tror inte på några större rörelser.

  • Dagens spotpris Elområde 1: 36,9 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 2: 36,9 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 3: 36,9 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 4: 36,9 öre/kWh
Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-ner

Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-upp

Fast pris

Förra veckan kunde man i media läsa att årets vinterpriser beräknas bli de lägsta på mycket länge, vintern 2015/2016 undantagen. Så kan det mycket väl bli. Som nämndes ovan är förutsättningarna goda. Men marknaden förväntar sig att årets vinterpriser i stället hamnar kring snittet för de senaste fyra åren. Det är i sig goda nyheter. Det skulle betyda att de blir ett par öre/kWh lägre än det spotpris vi har idag.
 

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-upp
Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-samma

 

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter