Marknadskommentar oktober 2020

2 min
Henrik Lyngåker
13 okt, 2020

Det har varit en mild höst så här långt, men den den här veckan ska det bli ett par grader kallare än normalt. Då ökar efterfrågan på el. Eftersom det samtidigt väntas relativt lite nederbörd de kommande dagarna ser vattenkraftsproducenterna nu sin chans att äntligen få bättre betalt för den el de producerar.

Speciellt i Norge har producenterna slitit med överfulla vattenmagasin sedan i våras och i långa perioder har elpriserna annars varit de lägsta på decennier.

Effekten ser dock ut att bli kortvarig. Redan nästa vecka ska det bli mildare, blåsigare och mer nederbördsrikt väder igen och kring månadsskiftet oktober/november ska den svenska kärnkraften gå på full effekt igen.

När det gäller fastprisavtalen var det länge sedan vi såg några större prisrörelser. Den enkla förklaringen till det är att marknaden inte haft särskilt många nyheter eller trender att agera på. Det som troligen kommer att bestämma riktningen framöver är förändringar i väderprognoserna eller nya utspel kring marknaden för utsläppsrätter.

Inom EU diskuteras nu ambitionshöjningar i klimatarbetet – sedan tidigare gäller att utsläppen ska minska med 40 procent jämfört med 1990 års nivå till 2030, nu talar man i stället om en minskning på 55 procent. Går detta igenom kommer priset på utsläppsrätter att gå upp och det påverkar också elpriserna. Det är långt ifrån säkert att det blir så, det är inte alla länder som ställer sig bakom förslaget.

Men förutom vädret är priset på utsläppsrätter den stora jokern på elmarknaden och vi kommer helt säkert att ta upp ämnet igen.

marknadskommentar_oktober_2020_ME-1

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter