Marknadskommentar 5:e september 2017

3 min
Henrik Lyngåker
5 sep, 2017

Rörligt pris

Den nordiska kärnkraften går bara på 47 % av installerad effekt idag. I Sverige körs endast tre reaktorer just nu vilket är mycket ovanligt. Detta medför att det rörliga priset i framför allt södra och mellersta Sverige ligger en bra bit över det nordiska snittpriset. Speciellt dagar då det blåser mindre än normalt blir priserna höga – vindkraften har stor påverkan på elmarknaden i sådana här lägen. Men till helgen är det tänkt att Ringhals 1 ska startas upp igen, och helgen därpå får vi tillbaka ytterligare kärnkraftskapacitet. Då kommer också de prisskillnader vi ser nu – både mellan Sverige och övriga Norden och mellan olika delar av landet – att bli avsevärt lägre.

  • Dagens spotpris Elområde 1: 37,5 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 2: 37,5 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 3: 46,8 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 4: 46,8 öre/kWh
 
Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-upp 

Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-ner

Fast pris

På fastprismarknaden är läget relativt oförändrat jämfört med hur det såg ut när vår senaste marknadskommentar skrevs. Det betyder att priserna för hösten och vintern har svårt att lyfta, som en följd av att den hydrologiska balansen är stabil. Det kommer att finnas vatten att köra i vinter och väderprognoserna visar över normala nederbördsmängder de kommande två veckorna. Priserna för Q4-17 och Q1-18 går ned med ungefär 0,5 öre/kWh idag.

Men för längre kontrakt ser det annorlunda ut. Där ser vi istället en liten uppgång. Det beror på att kolpriserna, precis som vi flaggade för senast, fortsätter uppåt. En alltmer positiv syn på konjunkturen i stort spelar också in, liksom det faktum att det rörliga priset är ovanligt högt för närvarande. Vår rekommendation är att avvakta och invänta en liten nedgång innan man eventuellt binder sitt elpris.

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-upp 

Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-ner

hydro170905

Källa: Nasdaq OMX Commodities

karnkraft170905

Källa: Montel

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter