Marknadskommentar september 2020

3 min
Henrik Lyngåker
10 sep, 2020

Jämfört med i fjol har elpriserna varit mer föränderliga sedan årsskiftet. Men riktigt höga nivåer har bara noterats under korta perioder, och medelpriset har varit det lägsta på många år.

Under augusti närmade sig priserna de nivåer vi såg i fjol. Det är fortfarande gott om billig vattenkraftsproduktion i systemet, men begränsningar i överföringen av el gör det svårt att fördela den över hela landet. Effekten av detta blev större i augusti eftersom flera kärnkraftsreaktorer var avstängda för underhållsarbete. Då blir det annan, dyrare elproduktion som sätter priset i dessa områden.

September har inletts på samma sätt och med liknande prisnivåer. Men successivt kommer kärnkraften att starta upp igen. Svenska Kraftnät jobbar också för fullt med att förbättra överföringskapaciteten, så att hela landet kan nås av el från vattenkraft och vindkraft som produceras i norr. Samtidigt börjar nu kraftvärmeproduktionen att starta upp för säsongen. Detta gör sammantaget att vi tror på en mer stabil situation på elmarknaden i höst och vinter.

Hur ser det då ut för de fasta priserna? Ja, de har också rört sig fram och tillbaka under året, men precis som med det rörliga priset har det överlag varit en ganska låg prisnivå. Som vanligt är det svårt att sia om prisutvecklingen på längre sikt men vi tror att det kommer se ut så här ett tag till. Den senaste långtidsprognosen som sträcker sig till mitten av oktober varslar om något mindre nederbörd än normalt, men överskottet av vatten i det nordiska kraftsystemet ser ut att bestå en bra bit in i vintern. Det är positivt.

Förutom ändringar i väderprognoserna är annars den stora osäkerhetsfaktorn priset på utsläppsrätter, som sjönk rejält i samband med att coronaviruset kom i våras men som nu handlas på rekordhöga nivåer. Vi tror dock att det kommer bli svårt för priserna att gå upp ytterligare på kort sikt.

Marknadskommentar_september_Molndal Energi

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter