Marknadskommentarer maj 2017

2 min
Henrik Lyngåker
18 maj, 2017

Rörligt pris

Om prognoserna stämmer kommer det att levereras drygt 2 TWh nederbörd idag. Återstår att se om det verkligen blir så – det är väldigt mycket regn. Det mesta ska komma i Norge. I sådana lägen kan det ibland bli svårt för vattenkraftsproducenterna att behålla kontrollen över sin produktion men eftersom vi kommer från en nivå med låga tillrinningar bör det gå att hantera hyfsat väl den här gången. Men viss press sätter det så klart på priserna.

I övrigt är väderprognoserna relativt torra. Kommande veckan ligger under normalen. Det ska också bli kallt – temperaturen sjunker från 14 grader till 7 grader som nordiskt medelvärde. Vindkraften förväntas producera enligt vad som är normalt för perioden.

  • Dagens spotpris Elområde 1: 31,9 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 2: 31,9 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 3: 31,9 öre/kWh
  • Dagens spotpris Elområde 4: 31,9 öre/kWh

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-ner

Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-ner

 

Fast pris

I går firade Norge sin nationaldag och den nordiska börsen var därför stängd. Men i Tyskland var det öppet, och där gick priserna upp. Kolmarknaden, som har sett svag ut under en period, hade en stark dag igår och låg bakom uppgången för elpriserna. Med både detta och de kallare, torrare väderprognoserna i ryggen är det helt i sin ordning att den nordiska marknaden öppnar uppåt idag.

Utveckling sedan förra veckan: pil-elpris-upp

Förväntad utveckling till nästa vecka: pil-elpris-samma

v170518

Källa: Nasdaq OMX Commodities

k170518

Källa: Montel

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Arkiv

see all

Prenumerera på nyheter