Pynta och lys upp hemmet säkert i jul

5 min
Antoinette Savhammar
28 nov, 2020

Nu närmar sig julen – den tid på året då vi använder mest levande ljus. Att ett bortglömt brinnande ljus utgör en stor brandrisk har väl inte undgått någon. Men hur är det med all den där andra julbelysningen, är den verkligen ofarlig? Här berättar jag vad du ska tänka på.

Julen blir ljusare

Även om det är de stämningsfulla levande ljusen vi förknippar julen med, så har den elektriska julbelysningen sin självklara plats. Så långt tillbaka de flesta av oss kan minnas har vi haft elektriska adventsstakar och julstjärnor i fönstren och julgransbelysning med gröna sladdar hängande i granen. Men det stannar inte här. Numera är vart och vartannat hem rena ljusfyrverkeriet med blinkande juldekorationer och ljusslingor högt och lågt både inomhus och utomhus. Festligt värre, men det betyder också ökade risker.

Men riskerna blir fler

Ju fler elektriska juldekorationer du använder desto större blir risken för att någon form av olycka kan inträffa. Och riskerna kan vara av helt olika slag. Här är några saker att tänka på:

Slitage kan vara farligt

Ljusslingor och andra ljusdekorationer som knölas ner i lådor i väntan på nästa jul, utsätts för slitage. I värsta fall kan de strömförande ledningarna blottas, med risk för brand eller elstötar som följd. Ta för vana att alltid kontrollera alla sladdar till julbelysningen innan du kopplar in den.

CE-märkning är en säkerhetsfråga

Visst kan det vara frestande att skoja till det med någon blinkande juldekoration. De går ju att hitta för en spottstyver på nätet. Men med det låga priset följer också ofta risken att produkten inte har genomgått nödvändiga säkerhetstester. Kolla alltid att produkterna är CE-märkta, vare sig du ska använda dem själv eller ge bort dem i julklapp.

Barn ser möjligheter – men inte risker

För små barn är naturligtvis alla ljusdekorationer extra spännande. Med detta följer risken att de i ett obevakat ögonblick får tag i något blinkande och börjar leka med det. Beroende på vad det är för dekoration och vad barnet gör finns risk för att barnet antingen får en elstöt, bränner sig eller att brand uppstår. Håll barnen under uppsikt och se till så att elektriska juldekorationer är utom räckhåll för de minsta. Välj gärna batteridrivna dekorationer (och använd uppladdningsbara batterier!) så undviker du de största riskerna.

Det behövs inte öppen låga för att det ska börja brinna

Även om man kanske främst tänker på stearinljus när man talar om brandrisk kan den elektriska julbelysningen också ställa till det. Fel sorts glödlampa i t.ex. en adventsstake kan leda till att lampan blir överhettad och i sin tur antänder papper eller annat brännbart som finns i närheten. Om en glödlampa i ljusstaken eller julgranen lyser extra starkt kan det vara fel sort – och därmed finns risk för överhettning. I så fall ska du byta ut den genast. Kontrollera alltid när du byter glödlampa att den nya är gjord för rätt spänning (V) och effekt (W). Detta står oftast stämplat på sockeln.

Även om du använder mer belysning och elektriska dekorationer under julen, finns det ändå risker året om. Vi har samlat fakta, tips och råd kring just elektricitet och barnfamiljens risker i hemmet. Ladda gärna ner och läs dem. Ha en god och elsäker jul!

Elsäkerhet och barn

I den här guiden går vi igenom vad man ska tänka på när det gäller elektricitet och vad finns det för risker med barn där hemma.

Ladda ner guiden!

Set a Call-to-Action button to activate the box

Mer att läsa i bloggen.

Här finns massor bra att läsa

Populärt

Prenumerera på bloggen