<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Så håller du koll på elräkningen

3 min
Henrik Dalman
25 jan, 2020

Tycker du också att elen är för dyr? Det är lite med elektricitet som med maten man handlar – man tycker alltid att den är väldigt dyr. Men det är kanske inte elpriset i sig som är boven i dramat. När elräkningen dimper ner tittar man på totalbeloppet och det är nog därför man kan uppleva att ”el är dyrt”. Hur stort totalbeloppet blir varje månad får du faktiskt hålla koll på själv.

En obehaglig överraskning?

Du har säkert stått i kassan i mataffären och undrat hur det kunde bli så dyrt. När alla varorna är sammanräknade blir det ibland överraskande höga belopp. Men när man sedan tänker efter så inser man att det var saker som den där stora osten och den dyra salamin som gjorde att det drog iväg.

Om man hela tiden räknar ihop allt man lägger i kundvagnen vet man ju direkt hur varje ny vara påverkar totalbeloppet. Vissa av oss räknar aldrig samman varorna, medan andra har självscanning och kan hela tiden följa hur varorna vi scannar påverkar totalkostnaden. Det är egentligen på liknande sätt när det gäller vår elförbrukning.

Vem är boven i dramat?

När elräkningen kommer får du betala för el som du kanske inte tänkte på att du faktiskt förbrukade. Boven i dramat skulle kunna vara den där nyårshelgen med vännerna då bastun gick på högvarv, hela huset var upplyst och det var så varmt inomhus att du öppnade fönstren för att få in lite vintersvalka. Sådant kostar. Tyvärr inser många detta först efteråt. 

Håll koll medan du förbrukar

Det smartaste är att göra som med självscannern i matbutiken. Att kontinuerligt övervaka förbrukningen och därmed undvika obehagliga överraskningar när elfakturan sedan kommer. Det här kan man göra på flera sätt. Ett sätt är att vara uppmärksam och medveten om vad som verkligen förbrukar el för stunden. Men ett enkelt och bekvämt sätt är att använda de online-funktioner som elleverantörer ofta erbjuder. Till exempel monitorering av förbrukningen på din personliga kundsida, eller en särskild app i mobilen där du kan följa din elförbrukning dag för dag.

När du är kund hos oss på Mölndal Energi får du inte bara el från 100 % förnybara källor, utan du får också vår smarta app, Watter, för att hålla koll på din egen elräkning. Det är bästa sättet att undvika obehagliga överraskningar.

 
Jag vill teckna elavtal med 100 % förnybar el


Ladda ner Watter-appen här:

Prenumerera på bloggen