<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1030212080685553&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">

Vad gör jag om det blir strömavbrott?

3 min
Maria Åberg
30 maj, 2020

Orsakerna till strömavbrott är såklart många. Så det första man ska göra är att felsöka. Är det bara strömlöst i en del av bostaden så är det en propp, eller säkring, som har gått. Då är det bästa att fundera på vad man gjorde precis innan proppen gick. Kopplade man i någon apparat så dra ur den igen, byt proppen eller slå på säkringen igen och se om det var orsaken.

Om proppen fortfarande går så får man leta vidare efter orsaken. Är det bara en liten del av bostaden som är strömlöst så är sannolikheten att man själv hittar felet väldigt hög. Men gäller den en större del av, eller hela bostaden så kan det vara svårare att hitta orsaken och i värsta fall kan man behöva kalla på en elektriker som får felsöka.

Har grannarna och kanske hela området också strömavbrott så är orsaken något helt annat. Då kan det antingen vara ett medvetet avbrott som elnätsbolaget har gjort, eller så har en större kabel skadats på något sätt. Har någonting gått sönder så kan tyvärr avbrottet pågå under en längre tid, beroende på hur svårt det är att laga.

Om man inte vet hur lång tid man kommer ha det strömlöst hemma så är det viktigt att tänka på att inte slösa en massa vatten i onödan och inte öppna kyl och frys mer än ytterst nödvändigt. Vattnet kan lätt ta slut om det inte finns elektricitet i området eftersom pumparna i vattenledningarna då står stilla. Kylen håller sig kall i några timmar och en välfylld frys kan nog hålla kylan i några dagar om man inte öppnar dem. Så för att inte förlora allt man har i kyl och frys så kan det vara en bra idé att åka till närmaste, öppna, pizzeria för att köpa kvällsmat. Är det vinter så är det dessutom bra att hålla dörrar och fönster stängda för att behålla så mycket värme man kan tills strömmen är tillbaka.

Är det strömlöst i ett större område kan det även vara bra att dra ut sina mest strömkrävande apparater för att hjälpa till att inte överbelasta elnätet när strömmen väl slås på igen och ALLT sätts igång. Det finns alltid en risk att elnätet slås ut igen på grund av överbelastningen, men då kommer den oftast tillbaka igen inom kort.

Vill du veta mer?

Ladda ner vår guide om hur du ska göra om strömmen går.

Ladda ner guiden!

Prenumerera på bloggen